Sigurd Hoel (1890-1960)

1.0x

Sigurd Hoel (1890-1960)

Created 3 years ago

Duration 0:00:00
lesson view count 122
Select the file type you wish to download
Slide Content
  1. Sigurd Hoel (1890-1960)

    Slide 1 - Sigurd Hoel (1890-1960)

    • Forfatter og belest samfunnsdebattant
  2. Kort biografi

    Slide 2 - Kort biografi

    • Forfatter og forlagskonsulent
    • Debuterte med novellesamlingen Veien vi gaar (1922)
    • Typisk psykologiske romaner
    • Belest og eksponerte norske lesere for europeisk litteratur
    • «Den gule serie» – oversatt europeisk litteratur
    • Kulturdebatten 1930-årene
    • Temaer inkluderer ekteskap, samliv, modernitet, kjærlighet, svik og psykologi
  3. Kort bibliografi

    Slide 3 - Kort bibliografi

    • Veien vi gaar (1922) – novellesamling
    • Syndere i sommersol (1927)
    • En dag i oktober (1931)
    • Møtet ved milepelen (1947)
  4. Litt om kulturdebatten i 1930-åra

    Slide 4 - Litt om kulturdebatten i 1930-åra

    • Debatten dreide seg om kristendom, litteratur, vitenskap og politikk
    • To fronter:
    • Kulturradikale
    • Kulturkonservative
    • Sigurd Hoel, Arnulf Øverland og Helge Krog – «Det radikale trekløver»
    • Mot Dag var en organisasjon for de kulturradikale
    • Stridstemaer var kristendommen og psykoanalytisk psykologi
    • De kulturradikale tok stilling for individet og mot tradisjonen
    • De kulturkonservative forsvarte tradisjonen og mente at kulturradikalismen var samfunnsnedbrytende
    • Sigrid Undset sto på de kulturkonservatives side, men var kritisk og grunnelegggende humanistisk i sitt syn
    • Mot Dag var navnet på tidsskriftet for de kulturradikales organisasjon med samme navn.