KUTJEVO

1.0x

KUTJEVO

Created 3 years ago

Duration 0:00:00
lesson view count 41
Select the file type you wish to download
Slide Content
 1. KUTJEVO

  Slide 1 - KUTJEVO

  • Izabela Klesinger
 2. ZEMLJOPIS

  Slide 2 - ZEMLJOPIS

  • Kutjevo je grad u Hrvatskoj, a nalazi se u Požeško-slavonskoj županiji. Prema popisu iz 2011. godine, brojao je 6.267 stanovnika te je jedan od najmanjih gradova u zemlji
  • Grad se nalazi u središnjoj Slavoniji, 20-ak kilometara istočno od županijskog središta Požege. Smješteno je podno gore Krndija.
 3. POVIJEST GRADA

  Slide 3 - POVIJEST GRADA

  • Grad Kutjevo bogate je povijesne baštine. Kutjevo, najveće naselje i Grada Kutjevo, spominje se više od 770 godina i prepoznaje po, nekad uzoritom, vlastelinstvu, ljudima i glasovitome kutjevačkome vinu, čija tradicija seže do srednjovjekovnoga pa čak i rimskoga doba.
  • Kutjevo je bilo poznato po konjima lipicancima i dresurnoj vožnji jednoprega, dvoprega i četveroprega te školi lakih jahača. Još daleke 1733. godine sagrađena je vojarna u okviru koje se 1873. osniva vojna pastuharna. Rad pastuharne je obnovljen 1946. osnivanjem Vojne ergele koja se nakon jedne godine seli u majur Ovčare, a 1960. godine biva ukinuta. U ovoj pastuharni kao vojnik službovao je veliki hrvatski književnik Antun Gustav Matoš. Gospodarski uspon zaustavljen je Prvim svjetskim ratom, a Drugi svjetski rat i nove političke prilike označile su kraj kutjevačkoga vlastelinstva koje je pretvoreno u socijalističko poljodjelsko dobro. Intenzivan razvoj poljoprivrede i prepoznatljivosti u znaku vinske kapljice i drugih proizvoda nastavio se 1963. godine kada je stvoren PPK Kutjevo, danas dioničko društvo Kutjevo. U današnjim vremenu i gospodarskim uvjetima ovog kraja također dominira poljoprivredno prerađivačka proizvodnja, a u zamahu je razvoj obrta te maloga i srednjega poduzetništva u djelatnosti vinogradarstva i vinarstva, građenja, prerade drveta, cestovnog prijevoza i uslužnih djelatnosti.
 4. GOSPODARSTVO

  Slide 4 - GOSPODARSTVO

  • Kutjevo d.d najveći je proizvođač vina u Hrvatskoj te izvozi taj proizvod na šest kontinenata. Osim spomenute tvrtke, vino proizvode i privatni vinari. Uz proizvodnju vina, radi se i na razvoju turizma temeljenog na bogatoj vinskoj i gastronomskoj ponudi.
 5. ŠKOLA

  Slide 6 - ŠKOLA

  • Školsko područje OŠ Zdenka Turkovića, Kutjevo obuhvaća slijedeća naselja: Kutjevo, Mitrovac, Venje, Lukač, Hrnjevac, Vetovo, Ovčare, Tominovac, Šumanovac, Bjeliševac, Ferovac, Grabarje, Ciglenik, Kula, Poreč, Bektež i Gradište. Školsko područje identično je području grada Kutjeva. S obzirom na veliku raspršenost naselja nastava se odvija u matičnoj školi i devet područnih škola i to: PŠ Gradište, PŠ Bektež, PŠ Poreč, PŠ Kula, PŠ Ciglenik, PŠ Grabarje, PŠ Tominovac, PŠ Mitrovac i PŠ Vetovo.
  • U školskoj godini 2014./2015. 512 učenika pohađa nastavu u 34 razredna odjela
  • Ravnatelj : Miljenko Crnjac
 6. U Kutjevu djeluje "Hrvatski Puhački orkestar - Puhački orkestar Kutjevo", osnovan 1925. godine.

  Slide 8 - U Kutjevu djeluje "Hrvatski Puhački orkestar - Puhački orkestar Kutjevo", osnovan 1925. godine.

  • U Kutjevu se održava glazbeni festival Festival pjesme i graševine.
  • U Kutjevu djeluje šahovski klub Kutjevo, osnovan 1984. godine, koji se natječe u 3. Hrvatskoj šahovskoj ligi-istok te nogometni klub NK Kutjevo, županijski ligaš Požeško-slavonske županije.
 7. SPOMENICII ZNAMENITOSTI

  Slide 9 - SPOMENICII ZNAMENITOSTI

  • Dvorac Kutjevo izgrađen je kao isusovačka rezidencija od 1721. do 1735. godine i smatra se jednom najznačajnjih baroknih građevina u Požeško-slavonskoj županiji.